dimecres, 5 de març del 2014

LA LUDOTECA DE LES PILES



A poc més d’una setmana vista de la cloenda de la ludoteca de les Piles, ens reunim amb Esther Viña Rico per parlar de la ludoteca. L'Esther treballa com a ajudant de cuina a la casa de colònies Mon Serè de la mateixa localitat durant la temporada de colònies i fora de la temporada de treball dinamitza voluntàriament la ludoteca a la Sala Polivalent.

L’Esther és una apassionada de la canalla i afirma que als nens els hi agrada que estiguin per ells, que els hi expliquin coses, que els facin jugar. I que explicar-los-hi un conte, fer-los-hi fer una activitat o qualsevol altra interacció amb ells sempre li aporta alguna cosa, ja sigui un somriure o qualsevol altra cosa, i que això la fa sentir molt feliç.

Des de ben joveneta ha estat involucrada en iniciatives vàries relacionades amb la canalla. L’Esther està convençuda que s’està perdent el joc entre nens i també el joc entre els nens i els adults. Defensora de la idea que és més fàcil que es portin millor molts nens junts que no pas els teus propis fills a casa, pel fet de què quants més nens _ igual que a l’escola_ hi ha més la idea que es tenen que portar bé, L’Esther es la impulsora de la ludoteca de les Piles



La idea de la ludoteca


A l’estiu els nens i nenes de les Piles juguen pràcticament sols o en petites colles o grupets. P Però a l’hivern amb el fred i les poques hores de llum, la tendència és que els nens es quedin a casa, sense interactuar amb la resta de nens i nenes del poble. I en veure la Sala Polivalent tant maca, tant nova i tant buida l’Esther va pensar que estaria bé organitzar-hi alguna cosa per la canalla.

Després, en comentar aquesta idea amb l’alcalde, el Magí Balcells, i veient que la idea li va agradar molt tant a ell com als diferents membres de l’Ajuntament, es va posar en marxa. Ella diu que al principi la idea no era ben bé la ludoteca com és ara, sinó que és una idea que s’ha anat polint al llarg d’aquests mesos.


Què és i com funciona la ludoteca?

  
A la ludoteca els nens i les nenes hi han d’anar preferiblement acompanyats dels pares o de les mares. Els més grans ja no cal, però els petits sí. Al principi no es va entendre massa bé la idea de la ludoteca i es percebia com una mena de guarderia on portar la canalla tornant de l’escola i recollir-la a l’hora de plegar.

La ludoteca en realitat pretén reunir a la canalla, però al mateix temps busca reunir els pares perquè puguin parlar entre ells, veure com els nens d’un juguen amb els dels altres, perquè els acompanyin en el seu joc o altres activitats i es puguin conèixer una mica més. S’ha d’entendre la ludoteca, diu l’Esther, com un centre cultural de nens i pares.

La ludoteca de les Piles, tal i com la concebut l’Esther, no és tan sols un espai on hi ha joguines i material i on cada nen i els seus pares fan la seva. A les Piles, com que no hi ha massa nens i veient que si funcionaven d’aquesta manera els nens no participaven tant, l’Esther condueix unes activitats i tots els nens i nenes, acompanyats dels pares i mares, hi poden participar. Així, diu, van tots més a l’hora i hi ha molta més participació.

De manera que al dilluns toca fer manualitats, el dimecres és el dia de la pintura i el divendres el dia de ball o batuka. Un dia agafen una caixa de cartró i fan una caseta, un altre dia agafen un mitjó i fan un ninot, etc. I també es fan diferents activitats segons l’època de l’any. Per la castanyada es fan coses de la castanyada i també _ a petició de la canalla_ de halloween. Per Nadal es fan coses relacionades amb el Reis, amb el Pare Noel, amb l’arbre de Nadal, coses de decoració, etc. I ara que va ser carnestoltes va tocar disfressar-se.

De totes maneres el fet de ser un grup petit de nens i nenes, diu l’Esther, són els mateixos nens qui marquen molt els ritmes i les activitats segons si estan més tranquilets o més mogudets aquell dia.
 

Qui pot anar a la ludoteca?

L’Esther assenyala que a la ludoteca hi poden anar nens i nenes de totes les edats, i que segons les edats es pot fer unes o altres activitats, però que aquest any a la ludoteca hi ha anat bàsicament nens entre tres i vuit anys.

Carnestoltes 2014 a la ludoteca de les Piles.
Comenta que la canalla més gran _que no caldria que els acompanyessin els pares_ no ha participat de la ludoteca. Ella creu que això ha estat, en gran part, perquè aquests han agafat _equivocadament_ la idea que la ludoteca funciona més com una guarderia per als nens petits. I aquesta idea fa que els costi més venir.

Alguna vegada que venen les nenes més grans l’Esther els hi fa que elles mateixes dirigeixin una activitat o que l’ensenyin als més petits, fent-les així més partícips de tot el que es fa i sense tractar-les com a nenes petites.

Tot a punt pel carnestoltes 2014!
L’Esther comenta que perquè els més grans participessin de la ludoteca la gràcia seria que ells també es pugessin trobar còmodes a la ludoteca i tinguessin  jocs i activitats més apropiades per ells. Potser de cara a una propera temporada, assenyala, caldrà tenir en compte aquests nens i proporcionar-los els jocs i l’espai més adequat a les seves necessitats.

Horaris de la ludoteca?

Els horaris i dies d’obertura de la ludoteca han variat des dels seus inicis fins ara. Com ens explica l’Esther, en un principi es va plantejar com una activitat a fer cada dia de la setmana. Llavors ella va veure que els nens no venien pas cada dia. També es va donar compte que a alguns pares se’ls hi feia pesat que la ludoteca estigués oberta sempre. Finalment, doncs, la ludoteca és oberta els dilluns, els dimecres i els divendres.

A més a més, al principi els nens anaven molt aviat a la ludoteca. Només baixar de l’autocar, ja anaven a la ludoteca i ja volien fer coses. Ara hi ha uns horaris perquè els nens quan arribin d’escola tinguin temps d’anar a berenar a casa i després ja poden anar a la ludoteca. L’horari és de 2/4 de 6 de la tarda a 2/4 de 8 del vespre. L’Esther  entén que amb dues horetes de ludoteca n’hi ha suficient. Amb aquest temps ja s’ha aconseguit la idea de jugar i fer activitats de manera conjunta i un horari més ampli de ludoteca als mateixos nens se’ls hi faria pesat.

I per últim, l’Esther va organitzar la ludoteca de manera que es sabés que es faria cada dia. Així dilluns tocaria pintura, el dimecres les manualitats i el divendres ball o batuka. El ball és una activitat que va començar a fer més tard, però afirma que aquesta agrada molt a tothom i que és l’activitat més participativa. 



Final de temporada de la ludoteca de les Piles


Ja des dels seus inicis l’Esther va plantejar que la ludoteca tindria lloc durant l’hivern que ella no treballava a la casa de colònies i tenia temps per dinamitzar-la. A mitjan de març l’Esther torna a treballar i ja no es podrà fer càrrec de la ludoteca.

A més, com comenta ella, ara ja estem en una època ja s’hi veu fins més tard i que els nens ja volen anar al carrer o al parc a jugar. D’ara en endavant als nens ja no els hi vindrà de gust estar tancats a la ludoteca.

La idea era que la ludoteca funcionés durant la temporada d’hivern i certament ha funcionat molt bé.

El proper divendres 14 de març hi haurà una cloenda i acomiadament de la ludoteca per aquesta temporada tot esperant que l’any vinent es pugui repetir la iniciativa.




Moltes gràcies Esther per aquesta magnífica feina!