dimarts, 13 de maig del 2014

EL CICLE SOLAR

Cicle solar (ESA)
Es va necessitar una dècada per a obtenir aquestes imatges que mostren com varia l'activitat del nostre Sol. La animació va ser creada a partir de les dades recollides per l’Observatori Solar Heliosférico (SOHO), i ens mostra una realitat completament diferent a la què percebem des de la superfície de la Terra.

El nostre planeta està banyat per la llum i per la calor emesos pel Sol tan en les longituds d'ona de la llum visible i com la de l'infraroig, i aquestes longituds d'ona donen una brillantor constant pràcticament cada dia.

En les longituds d'ona de l'ultraviolat i dels raigs X, l'activitat solar varia dràsticament. Per a estudiar  millor aquests cicles, es va llançar en l'any 1995 el satèl·lit SOHO per a monitoritzar de forma ininterrompuda el Sol. A l'any 2006 es va seleccionar una imatge representativa de cada un dels anys que la missió portava en servei per a preparar aquesta composició.

Les zones més brillants d’aquestes imatges indiquen les regions en les que el gas a l'atmosfera del Sol es troba a una temperatura d’uns 2 milions de graus centígrads. La intensitat de la radiació ultraviolada emesa pel Sol varia dràsticament durant el cicle solar, que es repeteix cada 11 anys. Aquesta variació és més acusada com més curta és la longitud d'ona, especialment en la regió de l'espectre dels raigs X. L'activitat solar està relacionada amb els mecanismes que generen el camp magnètic del Sol, tot i que és encara un pocés no massa compres.

Satèl·lit SOHO (ESA/NASA) 

Aquesta imatge mostra clarament el despertar i l'ocàs del cicle 23, a comptar des de l'any 1755, que quan es va començar a prendre els registres de l'activitat solar de forma sistemàtica. Durant la màxima de l’any 2001, el Sol alliberava deu vegades més radiació ultraviolada que durant el dels mínims de 1996 i 2006.

La variació de l’activitat solar te una relació directa amb la generació de les aurores i especialment en la propagació de les ones de ràdio, especialment en les ones curtes

El Sol es troba actualment en la màxima d'activitat del cicle 24, encara que les seves emissions són més moderades que les registrades l’any 2001.



Vols construir una maqueta del satèl·lit?

Descarga’t el document en PDF i imprimeix-lo amb una cartolina o paper d’uns 300gr.






Eduard Garcia-Luengo
@expersat