diumenge, 27 d’agost del 2017

Agricultura per a l’era espacial. Eficiència agrícola

Fa us dies l’Agència Espacial Europea (ESA) va publicar aquest article. Us el presento en català, amb la intenció de fer-vos arribar l’estat actual del desenvolupament tècnològic amb l’ajut de satèl.lits, en l’àmbit de l’agricultura.
Eduard Garcia-Luengo



Els humans vam començar a conrear la terra fa uns 10.000 anys, de manera que una mica d'experiència ja tenim. No obstant això, les qüestions mediambientals, la sostenibilitat, les quotes, les subvencions i la burocràcia dificulten més que mai la tasca. Els satèl•lits ofereixen una solució a molts d'aquests problemes, però com pot l'agricultor mitjà aprofitar el seu potencial?.
Satèl•lits com els de les missions “Sentinel” de Copernicus o “SMOS” de l'ESA, per exemple, així com el futur “Fluorescence Explorer” (FLEX), proporcionen nombrosa informació sobre les condicions de creixement i l'estat dels cultius que pot emprar-se per millorar l'eficiència agrícola.
Però les dades satel•litales no són més que el punt de partida: perquè els agricultors realment puguin aprofitar-los, s'han de convertir en aplicacions fàcils d'utilitzar.
Com explica Ger Nieuwpoort, director de l'Oficina Espacial dels Països Baixos (NSO): "L'observació de la Terra presenta un potencial d'explotació molt superior a l'aprofitament actual. Per exemple, hi ha un buit entre les organitzacions que desenvolupen satèl•lits extremadament sofisticats i les persones que reben les subvencions al camp".
Resulta irònic que, en el món de l'agricultura, aquest buit entre les dades brutes i els possibles usuaris finals sigui una àrea 'sense explotar.




Humitat del sòl

Malgrat la seva petita grandària, els Països Baixos és un dels principals exportadors mundials de productes agrícoles i alimentaris, i un país que adopta tècniques cada vegada més sofisticades perquè el negoci continuï sent eficient i sostenible.
Un taller organitzat recentment per la NSO va atreure a representants de la comunitat agrícola, consultors, científics i empreses que converteixen dades en productes d'utilitat.
Maurici Borgeaud, responsable del Departament de Ciència d'Observació de la Terra, Aplicacions i Clima de l'ESA, assenyala que aquest taller "va atreure a una gran varietat d'actors, el que evidencia que les dades d'observació de la Terra no només es fan servir per la ciència o per a desenvolupar aplicacions, sinó també en els mercats descendents comercials, de manera que el seu paper per a l'economia i les empreses és cada vegada més gran".
Les missions “Sentinel” estan revolucionant la forma en què les dades satelitales s'utilitzen amb fins pràctics, com l'agricultura. Les seves observacions són precises i sistemàtiques, a més són gratuïtes i, encara més important, seguiran sent-ho en el futur. Comptar amb aquesta continuïtat és clau per als models de negoci, les inversions i la planificació de cara al futur.


 
Agricultura guiada
Susanne Mecklenburg, de l'ESA, afegeix: "Els satèl•lits d'exploració de la Terra, com SMOS i FLEX, són importants perquè s'han construït específicament per a la ciència, demostrant que es poden desenvolupar noves tecnologies espacials amb fins més 'operacionals'".
Vistes els evidents avantatges que l'observació de la Terra pot aportar a sectors com l'agricultura, cada vegada és més gran el nombre d'empreses de “valor afegit” que s'estan especialitzant en convertir les dades satelitales en productes comercials que els agricultors poden utilitzar.

Richard de Jeu, de l'empresa holandesa de valor afegit VanderSat, ho explica així: "Els mesuraments d'humitat del sòl com els que obtenim de “SMOS” són imprescindibles per avaluar la disponibilitat de l'aigua".

"Les empreses de valor afegit poden emprar aquests mesuraments per oferir assessorament als agricultors sobre irrigació, advertint-los de sequeres o escassetat d'aigua, i ajudant-los a millorar les seves prediccions de rendiment de les collites. La contínua provisió d'aquestes dades és essencial tant per a les empreses com per als agricultors".

SMOS
Tamme van der Wal, de l'empresa Aerovisión BV i coorganitzador del taller, afegeix que els satèl•lits "estan convertint-se en part d'un sistema de vigilància integrat del què poden beneficiar agricultors, bancs i administracions".



L'ESA també està duent a terme considerables esforços per garantir que les dades satel•litals s'explotin en tot el seu potencial mitjançant una sèrie de Plataformes d'Explotació Temàtica. L'objectiu és posar a l'abast dels no experts la informació, les eines i els recursos que necessiten i, una cosa fonamental, tot això a través d'un únic punt d'accés.
Sens dubte, els satèl•lits són cada vegada més importants en la nostra vida diària. I gràcies a un sector creixent en el món de l'empresa i als esforços de les agències espacials i la UE, l'era espacial està aportant cada vegada més beneficis a una de les professions més antigues: l'agricultura.